Egyre gyakrabban találkozhatunk ezekkel a cuki sütikkel, de tudjuk, hogy mi az a Cupcakeés miben különbözik a muffintól?
A cupcake-et nevezhetjük mini tortácskának vagy krémmel díszített muffinnak. A tésztája is édesebb és vajasabb mint a muffiné, de a legfontosabb a díszítése! Általában krémmel vonjuk be a tésztát és mindenféle cuki dologgal díszítjük a tetejét! Angliában tündértortának nevezik, ami nagyon találó név, illik a cupcake hangulatához.
Miért szeretjük a cupcake-t?
- Mert a tortákkal ellentétben nem igényel szeletelést, tányért, villát!
- Mert mindig az alkalomhoz igazíthatjuk a díszítését!
- Mert szemet gyönyörködtető és nagyon cuki!
- Mert kezdő cukrászok is megpróbálkozhatnak az elkészítésével!
- Mert változatos: a díszítésnél játszhatunk a színekkel és a formákkal, csak a kreativitásunk szab határt!
- Mert bármilyen alkalomra kínálhatjuk legyen az születésnap, karácsony, esküvő, vagy házibuli!
- Mert édes és krémes!
- És még számtalan érvet találhatunk a mini tortácskák mellett !
Régen csak “1234″ sütinek nevezték, mert az alapanyagok mennyiségét a készítésnél mindig növelni kellett egy csészével: egy csésze vaj, két csésze cukor, három csésze liszt, négy tojás.
Napjainkban persze már számtalan variáció és hozzávaló létezik, de ez volt az első recept, amiből a cupcake készült.
Ezek az egyszemélyes kis torták valójában hasonlítanak a muffinhoz, de a tésztájuk könnyű piskóta, és a tetejüket krémmel díszítik. A színes krémektől lesz tündéri és ellenállhatatlan a cupcake. A színt ételszínezővel vagy természetes anyagokkal érhetjük el. (Például kakaópor, vagy gyümölcsök).
A díszítéshez használhatunk különböző ehető gyöngyöket, konfettiket, csillámokat, marcián figurákat, színes ostyákat de akár un. cupcake gyűrűt is (ez egy műanyag általában valamilyen mesefigurát formázó gyűrű, amit a szülinapi zsúrokon a cupcake tetejére tesznek, és a gyerekek megkaphatják a buli végén). De léteznek fondantal bevont nyomott mintával díszített mini tortácskák is!
Az őrület Amerikából indult, és bejárva a világot, mára már a popkultúra és a kulináris világ meghatározó elemévé vált.
A New York-i Magnolia Bakery-t szokták emlegetni, mint cupcake szentélyt. A híres “vanilla cupcake”-ért hosszú sorok kígyóznak, és a sztárok is ide jönnek, ha sütizni támad kedvük.
Az eredeti cupcake recept így szólt.
Tészta:
- 1,5 csésze sima liszt, egy kiskanál sütőporral elkeverve
- 1 és ¼ csésze rétes liszt
- 1 csésze puha vaj
- 2 csésze cukor
- 4 tojás
- 1 csésze tej
- 1 kiskanál vanília kivonat ( Bourbon )
Vajkrém:
- 1 csésze puha vaj
- 6-8 csésze porcukor
- Fél csésze tej ( kb 1,5 dl )
- 2 teáskanál vanília kivonat ( Bourbon )
A sütőt 180 fokra melegítjük. A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd egyenként add hozzá a tojásokat. Ez után mehet bele a liszt, majd a tej és a vanília kivonat.
A muffinformákat 2/3 részig megtöltjük a tésztával, hagyjunk helyet a vajkrémnek. 20 percre mehet az előmelegített sütőbe.
Amíg sül a piskóta, elkészíthetjük a vajkrémet. Alaposan robotgéppel keverjük össze a vajat a porcukorral, csurgassuk bele a vanília aromát és a tejet. Fontos, hogy lágy és krémes legyen . Tehetünk bele pár csepp ételszínezőt, ettől csak szebb lesz a cupcake.
A krémet töltsük habzsákba, és díszítsük vele a kihűlt tésztát.
Hamarosan én is megpróbálkozom a cupcake készítéssel! Majd beszámolok róla!
Ha egy finom muffin receptet keresel, ingyenes Muffinmágus Receptkönyvünket letöltheted ITT!
Muffinmágus a Facebook-on is!
A Facebook-on időről időre olyan hasznos recepteket, tippeket, újdonságokat, konyhai trükköket teszünk közzé, amiket itt a blogban nem olvashatsz !
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.