A képviselő fánk náluk egy mumus! Emlékszem gyerek koromban az anyukám többször megpróbálkozott vele, de az eredmény sose olyan lett, mint amilyet szeretett volna. Elhatároztam, hogy én is megpróbálkozom vele, hátha nekem jobban sikerül. Az anyósomnak volt egy tuti receptje, így belefogtam.
A probléma már ott kezdődött, hogy zsír kellett a tésztájába. Én nem szoktam zsírt használni, akkor most mit csináljak? Vegyek meg fél kiló zsírt és avasodjon a hűtőben hónapokig? Végül kértem az anyósomtól, mivel csak 8 dkg kellett.
A tésztához 8 dkg zsírt kellett 11 kanál vízzel, 10 dkg liszttel és kevés sóval felfőzni. Addig, amíg el nem válik a lábos falától. Ez még megvolna, ez után kellett langyosra hűteni és egyenként belekeverni 5 tojást és 1 órát pihentetni. Még idáig is oké. Az nem volt a receptben, hogy ebből hány képviselő fánk lesz, csak az, hogy kanállal fél tojásnyi halmokat teszünk a sütőlapra.
Elővettem hát a legnagyobb tepsimet és 16 halmot raktam. Azt olvastam, hogy a gőz jót tesz, jobban feljön tőle a képviselő fánk, így betettem egy hőálló kávés csészében vizet a tepsibe a fánkocskák közé.
Azt is tanácsolták, hogy jó forró sütőbe kell tenni, ezért 200 fokra előmelegített sütőbe tettem, aminek a hőfokát kicsit lejjebb vettem, amikor betettem sülni a fánkokat. Méretükhöz képest fel is jöttek a képviselő fánkok, csak idő közben kiderült, hogy ebből a tésztából csak 12 db jött volna ki. A kávés csésze körül lévő fánkocskák pedig laposak maradtak, mert nem volt nagy helyük a terjeszkedésre, ki kellett volna neki hagynom külön helyet.
Gondoltam nem tökéletes, de majd a krém feldobja! Ehhez 1 liter tejet 5 tojás sárgájával, 3 kanál liszttel, vaníliás cukorral és ízlés szerinti cukorral kellett felfőznöm. Utálom, ha egy receptben az van megadva, hogy ízlés szerint! Tettem bele 4 kanál cukrot. Felfőztem, folyamatosan kevergettem nehogy csomós legyen. Itt forrón kellett volna belekeverni a tojások fehérjéből készült habot. Azonban idő közben a család vacsorát követelt és a sütikészítés abbamaradt. Csak fél óra múlva folytattam és kevertem bele a habot, emiatt nem maradt olyan jó kemény a hab! Közben megkóstoltam és nagyon nem volt édes úgyhogy beletettem még egy csomó porcukrot. Amikor ez elolvadt benne még hígabb lett a krém. Kevertem még egy darabig, de mikor láttam, hogy ez már nem lesz sűrűbb, tettem bele egy kevés forró vízben feloldott zselatint, hátha ez segít rajta! Ettől olyan híg lett mint a csapvíz!
Azt még nem említettem, hogy ez a képviselő fánk a névnapozó vendégeknek készült! És már csak 20 perc volt vissza az érkezésükig.Választanom kellett, hogy vagy nem lesz süti, vagy a folyékony krémmel tálalom a képviselő fánkot, vagy kitalálok valamit! Végül megfőztem két csomag vanília pudingot és azzal töltöttem meg a fánkokat!
És milyen az én családom? Így is ízlett nekik és elfogyott!
Azt nem mondom, hogy feltétlen próbáljátok ki, de ha valakinek már sikerült jól elkészítenie a képviselő fánkot, az megírhatná a titkot!
Ha egy finom muffin receptet keresel, ingyenes Muffinmágus Receptkönyvünket letöltheted ITT!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.