Ezt a sütit már legalább 6-7 éve sütöttem először. Óriási sikere volt. Azóta egy évben sem maradhat ki a karácsonyi apró sütik sorából. Az ökörszemből mindig dupla adagot szoktam sütni, de az is nehezen éri meg a karácsonyt.
A dió teszi karácsonyivá és igazán nagyon finommá a tésztát.
Hozzávalók: (Szimpla adaghoz ebből kb. 50 darab lesz. Ha nagy a család érdemes rögtön dupla adagot sütni.)
- 35 dkg liszt
- 14 dkg porcukor
- 14 dkg darált dió
- 1/2 kk fahéj
- 28 dkg margarin
- 1/2 üveg barack lekvár
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg kristálycukor
- 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
A margarint habosra keverjük (előtte kicsit megmelegíthetjük mikróban, hogy könnyebben tudjunk dolgozni). Hozzá adjuk a porcukrot, majd a diót és a fahéjat. Apránként hozzáadjuk a lisztet, majd összegyúrjuk. Összeállítva a hűtőbe tesszük 1 órára pihenni, de az se árt neki, ha egy éjszakát áll.
A tésztából diónyi darabokat csípünk le és gombócokat formálunk. Egymás mellé (nem túl közel) tesszük a tepsiben. Fakanál nyelével 1 cm mély lyukat fúrunk a közepébe. Ettől a gombóc is egy kicsit ellaposodik, de ilyennek kell lennie.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Akkor jó, ha kicsit megpirul a teteje.
Az 5 dkg porcukrot, kristálycukrot és vaníliás cukrot egy lezárható dobozba tesszük. Ebbe rakunk 4-5 frissen kisült ökörszemet és óvatosan összerázzuk. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg minden sütit meg nem forgattunk a cukros keverékben.
A lekvárt felforrósítjuk és az apró sütik közepébe csepegtetjük.
Akkor a legfinomabb, ha 1-2 napot össze tud érni az ökörszemünk. Vigyázat, ha egyszer elkezdjük enni, akkor nem lehet abbahagyni.
Próbáljátok ki ti is, mert garantáltan sikere lesz.
Ha egy finom muffin receptet keresel, ingyenes Muffinmágus Receptkönyvünket letöltheted ITT!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.