Már egy korábbi írásomban volt róla szó, hogy keresem az igazi mézeskalács receptet. Jelentem megtaláltam. Igaz, nem tudtam megállni, hogy ne változtassak rajta semmit, de pont ezért jó a sütemény sütés, mert mindenki beleviheti a saját ötleteit és vagy jó sül ki belőle, vagy nem. Most nagyon jól sikerült a dolog és tuti lett a végeredmény is. Szép lett, jól megdagadtak a mézeskalácsok, igazán finom lett, megpuhult és később sem keményedett meg, sőt még a díszítés is remekül sikerült. Még ezután is nekiláthattok a sütésének, mert ebben a receptben az a szép, hogy a mézeskalács azonnal megpuhul.
A mindmegette.hu-n találtam egy jó receptet LullaB tollából Nagyon puha mézeskalács címmel. Ebből indultam ki. Mivel nem volt otthon zsír, azt helyettesítettem margarinnal, én egy kicsit több lisztet és tejfölt tettem bele valamint őrölt szegfűszeggel is ízesítettem. A tetejét pedig megkentem tojással. Íme a tuti mézeskalács receptem:
Hozzávalók (mézeskalács tésztához):
65 dkg liszt
9 ek. cukor
9 ek. méz
2 egész tojás és 2 tojás sárgája
1 kk fahéj
1 kk őrölt szegfűszeg
14 dkg margarin
3 ek tejföl
9 ek méz
1/2 ek szódabikarbóna
Egyéb hozzávalók:
1 egész tojás
1 tojás fehérje
15 dkg porcukor
kevés citromlé
szórócukor
sütőpapír
Elkészítés:
A margarint kicsit mikróban megpuhítjuk, majd habosra keverjük. Hozzá adjuk a cukrot, majd a tejfölt, a tojásokat és a tojás sárgákat. Ezzel tovább keverjük. A mézet a szódabikarbónával felforraljuk és még forrón az előző keverékhez öntjük és simára keverjük. Végül a lisztet és a fűszereket adjuk hozzá és kézzel összegyúrjuk. 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.
Nagyon jó tésztája lesz kevés liszt kell csak alá a deszkára, de nem ragad, könnyű vele dolgozni!
A hűtőből kivéve kb. 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk. Karácsonyi formákkal kiszaggatjuk.
A sütőt 180 fokra melegítjük. A kiszaggatott mézeskalács tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, nem túl közel, mert meg fognak dagadni. Az egész tojást villával kicsit felhabosítjuk és a sütik tetejét megkenjük vele.
Kb. 10 percig sütjük. Figyeljünk rá, hogy ne süssük nagyon barnára, csak épp hogy egy kicsi színe legyen, mert ha nagyon megsütjük akkor nem fog megpuhulni.
A díszítéshez 1 tojás fehérjét 15 dkg porcukorral és kevés citromlével kemény habbá verjük. Habzsákba, vagy ennek hiányában egy zacskóba töltjük, aminek az egyik sarkán apró lyukat vágunk. A mézeskalácsokra karácsonyi motívumokat rajzolunk. A tetejét megszórjuk dekor gyönggyel.
Még sosem sikerült ilyen jól a mézeskalácsunk. A nagy fiam is segített a sütésnél, nagyon élveztük.
Jó karácsonyi készülődést mindenkinek!
Ha egy finom muffint sütnél, ingyenes Muffinmágus Receptkönyvünket letöltheted ITT!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.