Ez a mézes krémes a család egyik kedvenc sütije! Édesanyám jól bevált receptje alapján szoktam sütni. Próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók tésztához:
- 45 dkg finomliszt
- 15 dkg cukor
- 1 tojás
- 3 ek tej
- 5 dkg margarin (lehet olcsóbb fajta is!)
- 2 ek méz
- 1 tk szódapor
Hozzávalók a krémhez:
- 3 dl tej
- 3 púpos ek búzadara
- 20 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 1 cs. vanilíás cukor
- reszelt citromhéj
- 5 ek. baracklekvár
Hozzávalók a mázhoz:
- 1 tábla tortabevonó
- 3 ek étolaj
Elkészítés:
A tészta hozzávalói közül a tojást, tejet, cukrot, margarint és mézet gőz fölött felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a szódabikarbónával összekevert lisztet és összegyúrjuk.
A tésztát 4 részre osztjuk. Egy kisebb tepsit (a gáztepsivel megegyező hosszú és 2/3-ának megfelelő szélességű) megfordítunk, és a hátát belisztezzük. A tészta 1/4-ed részét a tepsi nagyságának megfelelő méretűre nyújtjuk.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A lapokat egyenként kb. 5 percig sütjük.
A krémhez a tejet és a búzadarát állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. A margarint először magában keverjük, krémesítjük. (Szerencsés, ha már a sütikészítés legelején kivesszük a hűtőből és szobahőmérsékleten hagyjuk egy kicsit puhulni.) Később hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat.
Ha a főzött krém teljesen kihűlt (fontos, hogy azonos hőmérsékletűek legyenek!), kanalanként hozzákeverjük a margarinos krémhez.
A mézes krémes összeállítása: az első lapra kenjük a krém felét. Erre jön a következő lap, majd a barack lekvár vastagon. A harmadik lap tetejére a krém másik fele kerül, majd az utolsó tészta lap. A tetejét megkenjük csokimázzal. Ehhez a tortabevonót kockákra törjük, hozzáadjuk az olajat, majd nagyon lassú tűzön állandó kevergetés mellett felolvasztjuk. (Fontos, hogy ne forraljuk fel!)
Akkor lesz igazán finom a süteményünk, ha legalább egy éjszakát össze tudnak érni az ízek és meg tud puhulni a tészta!
Jó sütizést!
Ingyenes Muffinmágus Receptkönyvünket letöltheted ITT!
Nikolett
Elősször nagyon furcsáltam a sütemény összetételét de aztán egyszer gondoltam kipróbálom és kellemese meglepetésért egy éjszaka alatt megpuhult és másnapra egy nagyon krémes isteni süteményt kaptam amit a családom a mai napig imád:)) utólag is nagyon köszönöm a receptet!Isteni!
admin
Kedves Nikolett! Nagyon szívesen! Nálunk is ez az egyik kedvenc süti! Örülök, hogy kipróbáltad!
Karesz
Kisebb baleset történt sütés közben, két lapot jobban megsütöttem, mint ideális lett volna. Mivel a család a sarkamban tipródott, mikor lesz süti, nem álltam neki újat sütni, a lekváros réteg széleinek tettem be az ominózus két lapot. Azóta se tudtam überelni, nagyon finom, enyhén karamelles ízt adott az egésznek. 😉
admin
Így születnek a legjobb sütik! 🙂