Ötletek karácsonyi készülődéshez, ajándék vásárlástól, a karácsonyi menüig

 karácsonyi készülődésA rohanós, ideges karácsonyi készülődés legjobb ellenszere a tervezés. Ezt legjobb már november végén, december elején elkezdeni, de még mindig nem késő.

 Tervezzünk meg mindent!

A karácsonyi ajándékokat, a menüt, a bevásárlást, a programot, és az utazást is.

 

Ha karácsony, akkor először mindig az ajándékok jutnak az eszünkbe. Először gondoljuk végig, hogy:karácsonyi készülődés

    •  Kit szeretnénk megajándékozni?
    •  Mekkora összeg áll a rendelkezésünkre?
    • Ebből kire mennyit szánunk?
    • Írjuk össze, hogy nagyjából minek örülnének szeretteink!
    • Ki az akit csak valamilyen jelképes, vagy saját készítésű ajándékkal szeretnénk meglepni?

Ennek a listának a birtokában már sokkal célzottabban lehet elmenni vásárolni. Nagyjából körvonalazódik, hogy milyen boltokba kell menni. A bevásárló körúton ezzel a listával már nem csak nézelődni fogunk, hanem célzottan keresünk. Fontos, hogy ha nem akarjuk nagyon túllépni a költségvetést, akkor tartsuk magunkat az előre meghatározott kerethez. De amit esetleg az egyik ajándékon megspóroltunk, azt egy másik árához hozzátehetjük.

A karácsonyi menü megtervezésénél több szempontot kell figyelembe venni!karácsonyi készülődés

 

    • Jönnek -e hozzánk vendégek? Ha igen, mikor és hányan? Ha nem akkor mi megyünk-e valahová? Mennyit leszünk otthon? Mi karácsonykor végigjárjuk a családot, csak szenteste leszünk otthon, ezért csak ünnepi vacsorát fogok főzni (most már) négy személyre!
    • Vannak -e olyan ételek, sütemények, amiket karácsonykor szokott enni a család? Ezeket ne felejtsük le az étlapról. Ilyenek lehetnek a hagyományos magyar ételek pl. halászlé, töltött káposzta, rántott hal, bejgli, mézeskalács, de ez családonként változik, hogy ki mit szeret. Gondoljuk végig, hogy ezeknek tényleg sikere szokott-e lenni, vagy csak megszokásból készítjük őket! Ha szeretjük, akkor semmi kép ne hagyjuk ki a menüből. Ha nagy része meg szokott maradni, akkor elhagyhatjuk, vagy megpróbálhatjuk lecserélni valami másra.
    • Találtunk-e valami érdekes új receptet, amit szívesen kipróbálnánk? Ha igen, akkor nézzük, meg, hogy mennyire bonyolult az elkészítése! Én mindig ki szoktam próbálni valami újat, de karácsonyra nagyon időigényeset nem választok.
    • A kevesebb néha több. Karácsonykor minden családnál rogyásig van az asztal. Ha megyünk vendégségbe is, akkor inkább kevesebb különleges fogást készítsünk otthon. Ez idő- és nem utolsó sorban pénztárca kímélő megoldás.
    • Ha mézeskalács receptet keresel, itt megtalálod!
Osszuk be az időnket!

 

Vegyük elő a naptárat és minden napra tervezzünk valamit. Jobb, ha naponta néhány feladat van, mintha az utolsó 1-2 napra zsúfolunk be mindent! Ne vállaljuk túl magunkat! Kezdjük a vásárlással, majd a nagytakarítás, vagy az aprósütemények sütése következik, de ne feledkezzünk meg az ajándék csomagolásról sem.
Mielőtt nagy bevásárlásra mennénk vegyük végig a menü összes fogását, melyikhez mit kell venni! Nincs annál rosszabb, mint amikor 24.-én vesszük észre, hogy hiányzik valami és órákig kell sorban állni a boltban, mert mindenki más is így járt! Különös figyelmet fordítsunk a különleges hozzávalókra, amiknek a beszerzése csak bizonyos helyeken lehetséges. A karácsonyi asztali dekoráció nagyon fontos! Vegyünk ünnepi szalvétát, de készíthetünk kedves ültető kártyát, vagy karácsonyi asztali díszt is. Ne feledkezzünk el az apróságokról, ilyen pl. a csillagszóró, a habkarika és a csomagoló papír.
Készíthetünk saját magunk is ajándékot. Pl. meglephetjük a nagyit egy doboz karácsonyi apró sütivel, amit mi készítettünk.
Tudatosan hangoljuk magunkat a karácsonyra. Álljunk meg egy kicsit és lazítsunk. Ajándék csomagolás, vagy dekoráció készítés közben hallgassunk karácsonyi zenét és arra koncentráljunk, hogy az ünnep, a családi együttlét a fontos és nem a minél drágább ajándék vagy a minél több fogás az asztalon.
karácsonyi készülődés
Készíthetjük a sütiket a gyerekekkel, de csak ha van időnk, mert így mind a ketten élvezni fogjuk, de ha sietni akarunk, akkor csak kiabálás, vagy veszekedés lesz az egészből. Hagyjuk hogy kiéljék a csemeték kreativitásukat és közben meséljünk nekik a régi karácsonyainkról. A muffinblogban karácsonyi recepteket is találtok!
Végezetül nyugott, kellemes és élményekban gazdag karácsonyi készülődést kívánok mindenkinek!