Vörös bársony torta

A márciusi receptverseny második pályázója:

 Imecs Emilia, Vörös bársony torta

Az én “lovely, precious, fabulous, amazing” Valentin napi tortám. Tudom, sokan ennél jóval csodásabb dolgokat állítanak elő, de biztos vagyok benne, hogy ők is emlékeznek még az első remekül sikerült műveikre és arra az érzésre, hogy ezt én készítettem és milyen szuper lett. Na ezt érzem most én. Csináltam én még ilyen-olyan tortákat, de ez az első igazi!

Hozzávalók:

Vörös bársony torta

Vörös bársony torta

A tésztához:

    • 25 dkg liszt
    • fél tk só
    • 2 ek kakaó
    • 12 dkg vaj
    • 30 dkg cukor
    • 2 tojás
    • 1 tk vanília kivonat
    • 2,4 dl író (buttermilk)
    • 2 ek folyékony, piros ételszínező
    • 1 tk ecet
    • 1 tk szódabikarbóna
Krémhez:
    • 25 dkg mascarpone
    • 30 dkg fehér csoki
    • 25 dkg vaj
    • 2 dl tejszín

Elkészítés:

A lisztet, sót és kakaót összevegyítjük. Egy másik tálba teszük a szoba-hőmérsékletű vajat, addig kavarjuk, turmixoljuk vagy dolgozzuk össze, amíg krémessé válik. Ezután beletesszük a cukrot, azzal is összedolgozzuk, majd a tojásokkal is. Végül beletesszük a vaníliát, jól elvegyítjük.
Egy pohárba kimérjük az írót, amit itt ugyan lehet kapni, (bár én még sosem használtam) és elfelejtettem venni, tehát nem volt. De ennél a receptnél olvastam, hogy házilag is egyszerűen elkészíthető, ecet vagy citromlé tejhez való hozzáadásával. Én ebbe a mennyiségű tejbe egy evőkanál ecetet öntöttem, elkavartam és állni hagytam kb 15 percet. Enyhén összefutott, bár inkább csak a teteje, ahogy elkavartam, nem igazán különbözött a tejtől. Tehát szerintem a sima tej is megfelel.

A tejbe elvegyítjük a szinezéket. A liszthez öntjük a vajas masszát, elkavarjuk, hozzáadjuk a piros tejet és simára dolgozzuk. Végül a szódaport leöntjük az ecettel, hagyjuk felfutni, majd a tésztához kavarjuk.

2 20cm átmérőjű tortaformának az alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát kivajazzuk. Elosztjuk a tésztát bennük és 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Én 25 percnél fogvájóval szúrópróbát végeztem és meg is ijedtem, mert még tiszta folyós volt belül. Szerencsére 5 perc múlva tökéletesen meg volt sűlve.

Miután kivesszük a sütőből, 10 percet hagyjuk a formában hűlni, majd óvatosan kiborítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt, hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután fóliába csomagoljuk és 1 órára megy a hüttőbe. Ezt azért, mert így megdermed és könnyebb lesz elvágni és megkenni a krémmel, mint a friss, puha tésztát.

Időközben elkészítjük a krémet:

Vörös bársony torta

Vörös bársony torta

A csokit gőz felett felolvasztjuk és langyosra hüttjük. A mascarponet kikavarjuk, hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletű vajat, krémesre dolgozzuk. Beleöntjük a folyékony csokit, elkavarjuk. Végül a tejszínt is hozzáadjuk és turmixgéppel addig verjük, amíg krémessé áll össze.

A tésztalapokat kivesszük a hüttőből, mindkettőből két lapot vágunk, megtöltjük a krémmel, majd bevonjuk ugyanazzal. A lehulló morzsákból egy sütikiszúró segítségével szivecskét szórunk a közepére és “glazé” cseresznyével diszítjük.

Éjszakára hüvösre tesszük, másnap gyönyörűen szeletelhető.

Ha tetszett a recept a cím alatt a TETSZIK gomb megnyomásával szavazhatsz rá!

Muffinmágus a Facebook-on is!

 

Facebook-on időről időre olyan hasznos recepteket, tippeket, újdonságokat, konyhai trükköket teszünk közzé, amiket itt a blogban nem olvashatsz !

Csatlakozz!