Te is jártál már úgy, hogy volt egy jó süti recepted, amit szerettél volna megsütni, de nem volt kéznél minden hozzávaló? Adunk néhány ötletet, hogy mivel helyettesítheted a hiányzó alapanyagokat! Ezeket a sütési trükköket nem csak muffin készítésnél használhatod, bármilyen sütemény elkészítésénél hasznosak lehetnek! És ki tudja? Talán az eredetinél sokkal jobb sül ki belőle!
Ne ess pánikba, ha elfelejtetted megvenni receptedhez az egyik hozzávalót. Nézz körül a konyhában, hogy mit használhatnál helyette! Légy kreatív! A legjobb receptek így születnek!
Elfogyott a liszt?
A finom lisztet helyettesítheted rétes liszttel, vagy teljes kiőrlésű liszttel, utóbbi esetben kicsit több folyadék kell a tésztába. Liszt helyett használhatsz étkezési keményítőt is. Ez azért is szerencsés választás, mert kevésbé hizlal. A liszt egy részét kiválthatod kakaóval, vagy darált dióval is!
Nincs elég tojás?
Használhatunk helyette hiányzó tojásonként 8,5 dkg cukrozatlan almát, vagy sárgabarackpürét. Vagy akár két tojás fehérjével is helyettesíthetünk egy egész tojást.
Kevés a cukor?
A finomított kristálycukrot helyettesíthetjük barnacukorral, porcukorral vagy mézzel, esetleg mesterséges édesítővel. Ha mézet használunk 1/3-ad csökkentsük a megadott mennyiséget, mivel sokkal intenzívebb az íze.
Az édesítőszer használata azért nem egyszerű, mert a legtöbb édesítőszer nem áll ellen a sütésnek és elveszti édesítő hatását, ezért érdemes kimondottan olyat keresni, ami erre a célra alkalmas, ha cukorbeteg van a családban. Másrészt, ha tésztába tesszük az édesítőszert, akkor a cukor mennyiségének hiánya miatt valószínűleg össze fog esni a süti, nem lesz olyan szép magas. De gond nélkül használhatjuk például pudingos krémekbe. Ilyenkor megfőzzük a pudingot és mikor már levettük a tűzről, akkor kell belekeverni a folyékony édesítőt. Vannak olyan mesterséges édesítők is, amikkel a porcukrot helyettesíthetjük például a süti tetején.
Elfogyott a zsiradék?
Olajat, vajat, margarint nyugodtan helyettesítsük egymással. Olajak közül a legjobb valamilyen ízmentes növényi olaj. Például a napraforgó
Nincs otthon valamelyik tejtermék?
Tejet, tejszínt, joghurtot vagy tejfölt tetszés szerint helyettesíthetjük egymással. Jól használható még a kávétejszín 1:1 arányban vízzel higitott keveréke.
Hiányzik a receptben szereplő gyümölcs?
Használjunk helyette egy másikat! Az idénynek megfelelő gyümölcsök a legjobbak, de használhatunk fagyasztott gyümölcsöt, befőttet konzervet vagy akár beáztatott aszalt gyümölcsöt esetleg kandírozott gyümölcsöt is, de utóbbi esetben csökkenteni kell a cukor mennyiségét. Én ha lehet, akkor hasonló gyümölccsel szoktam helyettesíteni például almát körtével, narancsot mandarinnal, epret málnával, meggyet cseresznyével, de ez nem kötelező! Használhatunk az eredetitől nagyon különböző gyümölcsöt is! Így születnek az egyedi, saját receptek!
Valamelyik csonthéjas nem áll rendelkezésre?
Helyettesítsük egy másikkal! Szabadon kicserélhetők egymással legyen szó dióról, mogyoróról, manduláról, kesudióról vagy akár pisztáciáról.
Remélem adtam néhány hasznos ötletet! Ne feledjétek! Lényeg a kreativitás a konyhában is!
Te mit teszel hasonló helyzetben? Neked is vannak hasonló tuti tippjeid? Írd meg nekünk.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.